13 / 20

Given the following information, find the flight time and distance.

Fuel flow: 9.6 USG/h
TAS: 100 kt
Wind: 15 kt TWC
Fuel on board: 50 USG
  • A
    5 h 12 min and 599 NM
  • B
    5 h 12 min and 521 NM
  • C
    5 h 20 min and 521 NM
  • D
    5 h 20 min and 599 NM
  • (1) Calculate endurance:
Endurance = Actual Fuel / Fuel Flow
Endurance = 50 USG / 9.6 = 5.21 h = approx. 5 h 13
  • (2) Calculate the distance

Ground Speed = TAS + Tailwind
Ground Speed = 100 kt + 15 kt = 115 kt

5.21 h x 115 kt = 599 NM

Your Notes (not visible to others)



This question has appeared on the real examination, you can find the related countries below.